https://calculus.rs/digitalizacija.aspx

Digitalizacija


Ranih sedamdesetih godina prošlog veka otpočeo je na našim prostorima snažan razvoj informatike. Informatizacija je zahvatila državni sektor što je u tim vremenima značilo i čitavo društvo. Do kraja osamdesetih odvijala se (r)evolucija analognih u digitalne procese u svim sferama života. Informatičku transformaciju pored institucija države doživela je i privreda. Milioni procesa u privredi bez kojih je poslovanje bilo nezamislivo samo koju godinu ranije, nestali su netragom a sa njima i svi privredni subjekti koji se nisu pravovremeno i adekvatno prilagodili nastupajućim promenama.

Informatizacija je lako uočljiv proces zbog jasno vidljivih promena tehničkih sredstava i tehnologije. Informatizacija poslovanja nije bila samo nužnost i ne planirani trošak. Naprotiv, postala je modni trend u privredi. Kompanije su se međusobno takmičile koja će u više procesa uključiti informatičke novine. Pokazalo se napokon, da poslovne promene ne moraju biti ni spore ni teške.

Do kraja devedesetih godina prošlog veka nestao je informatički jaz koji je decenijama unazad delio krupni poslovni sektor od srednjih i malih preduzeća i nepovratno je izbrisan. Najveća zasluga za to pripada informatizaciji i digitalizaciji procesa koji su ne samo unapredili poslovanje u sektoru „male" privrede, već su konačno efikasno spojili gigantske korporacije i sektor male privrede u jedinstven lanac poslovanja i snabdevanja. Tako se i sam način poslovanja i tokova profita zauvek i nepovratno promenio.

I kada smo poverovali da je informatizacijom i digitalizacijom poslovnih procesa napokon u našim rukama sredstvo za pravljenje profita, tek što smo prilagodili softverske alate svojim „specifičnim" poslovnim procesima, IT vizionari su nam na samom početku dvadeset prvog veka saopštili da su sve tehničko-tehnološke promene koje smo usvojli samo potreban i dovoljan uslov za konačnu i globalnu digitalnu transformaciju (DX) svih poslovnih procesa koji će nepovratno promeniti sve dosadašnje privredne tokove i kanale prihoda.

Digitalna transformacija je proces koji je pokrenut globalno – planetarno

Digitalizacija vodi do velikih promena u svim privrednim granama. Prognoze govore da će se do 2021. godine digitalizovati najmanje polovina globalnog stvaranja nove vrednosti, tj. proizvoda i usluga obogaćenih podacima i potpuno integrisanih u računarske procesne lance.

DX nije stvar izbora! DX je pitanje opstanka! Uspećete samo ukoliko prihvatite ovaj zadatak i aktivno pokrenete promene. Zahtev je ultimativan – ili se prilagodi ili nestani sa privredne mape planete. DX jednako važi za sve – softverske kompanije, proizvođače, trgovce, transport, komunikacije, potrošače, ...

Digitalna transformacija je preobražavanje proizvoda, procesa i strategija unutar organizacije, koristeći se postojećim tehnologijama

Calculus doo kao jedan u lancu proizvođača aplikativnog softvera nove generacije je sveobuhvatnom digitalizacijom značajno poboljšao svoje poslovne procese. Za nas su tri ključne stvari za uspešnu digitalnu transformaciju: neprestani razvoj i usavršavanje našeg aplikativnog softvera, stečena sposobnost da se nosimo sa naglim promenama i globalna saradnja.

Posvećena saradnja sa korisnicima našeg ERP-a Calculus 12 je primer dobre prakse i uspešne saradnje biznisa i IT-a. Mi pre svega digitalno transformišemo sopstvene softverske proizvode i usluge i na taj način, kroz razvoj aplikacija, direktno pridonosimo uspešnoj promeni poslovnih tokova naših klijenata. Digitalno smo transformisali način na koji razvijamo aplikacije, promenili smo način na koji je do skora funkcionisalo naše poslovanje i posvećeno se angažujemo oko naših klijenata.

Naši klijenti su usvojili i postavili kao centralnu vezu između proizvodnje ili usluga i svojih poslovnih aktivnosti naš poslovni softver ERP Calculus 12 što je prvi korak ka nadirućoj digitalnoj transformaciji. Mi spremno dočekujemo dramatične promene poslovnog softvera onakvog kakvog ga znamo danas a koje će se odigrati u narednih pet godina idući prema automatizovanim procesima i sveobuhvatnom korišćenju podataka zasnovanom na Web Servisima i Cloud platformama.

Calculus d.o.o. vam kroz sopstveni razvoj ERP Calculus 12 poslovnog softvera nudi rešenje kojim ćete uspešno upravljati poslovanjem putem digitalne transformacije, uspešno optimizovati postojeće poslovanje i, iznad svega, razvijati i plasirati digitalno obogaćene proizvode i nove poslovne modele.